Telefon: +36 20 611 4877
+36 28 575 864
E-mail:
a-érték mérő rendszer

Ablakok fugaáteresztésének méréséhez

Leírás

a-érték mérő rendszer

Légáteresztés meghatározása épületszerkezeteknél

Az a-érték mérőrendszerrel, amit a BlowerDoor GmbH fejlesztett ki, épületszerkezetek légtömörsége egyszerűen és pontosan határozható meg.

A légtömör épületfelszín megvalósításához a külső ajtók és ablakok légtömörsége is egy fontos kritérium. DIN 4108-2 (2013) szabvány ezért pontosan meghatározza a külső ablakokra, erkélyajtókra és tetőablakokra vonatkozó tömörségi követelményeket. A légáteresztési értékek az épület teljes szintszáma szerint, a DIN EN 12207-1:2000-06 szabvány osztályainak megfelelő formában kerülnek meghatározásra.

A mérési elv

A vizsgálandó ablakra egy blendékkel ellátott fóliát erősítünk. A BlowerDoor mérőrendszerrel egy nyomáskülönbséget hozunk létre, amely az ablak és a fólia közti térben jön létre. A fólia lassan befelé domborodik. Amikor a légtér megtelt, akkor kezdődhet meg a mérés.

A térfogatáramot, amely az ablakréseknél átszivárog, egy meghatározott nyílású blende és a blende előtti és mögötti nyomáskülönbség (ΔpBlende) segítségével állapítjuk meg. Azért, hogy a légáteresztés megállapítható legyen, a vonatkozó nyomáskülönbséget az ablaknál (ΔpÉpületrész) mérjük. Ezt követően a mérési eredményeket össze tudjuk hasonlítani az energetikai szabvány (EnEV) követelményeivel, valamit a DIN EN 12207 szabvány osztályaival.

Képek

a-érték mérő rendszer